O klubu

ZGODOVINA

95 let predanega dela hrastniških nogometnih entuziastov, prostovoljcev, športnikov in simpatizerjev je kar lepo obdobje. Leta 2019 je minilo 95 let, odkar se je oktobra 1924 v Hrastniku ustanovil prvi nogometni klub ŠK Edinost. To leto tako štejemo za uradni rojstni dan NK Hrastnik. Igrišče, kjer so se prvi nogometni zanesenjaki v Hrastniku podili za žogo, je stalo blizu današnje glasbene šole. Od takrat je minilo lepo število let, kar nekaj poskusov ustanovitve več različnih lokalnih klubov, združitve teh klubov, morda najpomembnejša prelomnica pa je bila gradnja nogometnega igrišča leta 1954 na Logu, kjer se nogomet igra še danes.

Zgodovina hrastniškega nogometa je polna vzponov in padcev. Tudi po štirje klubi naenkrat so se resno ukvarjali z nogometom. In lokalni derbiji so bili po pričevanju starejših izjemni, tudi po 4000 gledalcev se je zbralo na tekmi.

Zelo malo je klubov, ki se lahko ponašajo s 95-letno tradicijo. Zgodovino kluba so ustvarjali ljudje, ki so razvoju hrastniškega nogometa namenjali svoj čas, znanje, predvsem veliko dobre volje, včasih pa tudi sredstva.

 

DANES

Danes se v klubu daje prednost delu z mladimi. Prioriteta našega poslanstva so torej mladi nogometaši, ki v svojih rangih tekmovanja dosegajo različne športne uspehe – od odličnih do zadovoljivih. Toda danes doseganje športnih rezultatov ni v ospredju. V ospredju je ohranjati ljubezen do igre, razvijati športna prijateljstva ter videti vedno zadovoljne obraze mladih športnikov, kako puščajo srce na igrišču.

Naš cilj danes je torej vzgoja otrok v zdravem in športnem duhu. S športom je življenje lepše in nogomet je tisti šport, ki poleg gibanja s seboj prinaša tudi daleč največ zabave. Nogomet kot ekipni šport ima še eno močno sporočilo – v življenju šteje le ekipno delo. Otroci so naše največje bogastvo. Zato skupaj s starši, ki s klubom danes tesno sodelujejo, skrbimo zato, da se skozi šport učijo premagovati težave, da se sporazumevajo, sodelujejo, razvijajo motorične spretnosti ter se nenazadnje sprostijo.

Prepričani smo, da z 90-letnico obstoja kluba ter današnjim vlaganjem v našo prihodnost, ki jo predstavljajo otroci, upravičujemo poslanstvo, pričakovanja ter namen tistih prvih ustanoviteljev hrastniškega nogometnega kluba. Da so naša skupna ravnanja danes vredna njihovih takratnih razmišljanj in zasnovanih ciljev.